Opfok veulens jaarlingen en twenters

Één van de belangrijkste fases in het paardenleven is de opfok. De paarden (in de leeftijd van 0-3 jaar) leven in groepsverband.
Zo leren ze de sociale vaardigheden binnen de groep, zoals de rangorde bepalen en leren ze wat wel en niet kan. In deze eerste levensfase in de kudde, is opvoeding en socialisatie van het paard van groot belang.

Winterstalling opfok

De paarden die bij ons in de winterstalling staan, verblijven in ruime boxen in groepen van 4, 6, 10, 15 en 20 , zodat ze voldoende bewegingsvrijheid hebben, passend bij de behoefte van het paard. Door de grote boxen is er voldoende beweging en kans op een natuurlijke bepaling van de rangorde, wat voor een gezonde socialisatie zorgt. Daarnaast gaan ze in de winter regelmatig naar buiten in een ruime buitenbak. De stallen worden goed geventileerd, zodat er een gezond stalklimaat heerst.

De paarden hebben de mogelijkheid om onbeperkt ruwvoer te eten. Dit ruwvoer winnen we allemaal zelf, zodat we zeker zijn van de kwaliteit van het voer.

Veulens worden bijgevoerd met veulenbrok. En de paarden die het, om wat voor reden dan ook, nodig hebben worden bijgevoerd met krachtvoer.

Opfok in de winter

Voeding voor alle paarden

Al ons ruwvoer winnen we zelf van eigen land en met eigen machines.
In de video hiernaast laten we zien hoe het ruwvoer winnen in zijn werk gaat.

Ruwvoer winnen

Zomerweide opfok

Ieder paard loopt in een groep met leeftijdsgenoten van hetzelfde geslacht. De paarden lopen in groepen van 15 tot 25, die de beschikking hebben over 4 tot 15 hectare weiland.

Na het omweiden van de paarden worden de weilanden gesleept, opnieuw schoon gemaaid en bemest. Op deze manier houden we het land schoon.

Ook weiden we met jonge koeien na en ‘s winters lopen er schapen op het weiland. Dit is erg belangrijk voor een kwalitatief goede grasmat.

Toezicht op de paarden achten we als zeer belangrijk!

Met onze veilige paardentrailer vangen wij de paarden voor bijvoorbeeld het ontwormen en transporteren naar de weide. Onze grote paardentrailer is open en licht en zakt hydraulisch op de grond. Daarom lopen de jonge paarden makkelijk en zonder angst naar binnen.

In natte en droge periodes worden paarden bijgevoerd met ruwvoer, zodat de paarden in goede conditie blijven en staart vreten wordt voorkomen.

Opfok in de zomer

Beweging

In de zomer hebben de paarden bij ons in de opfok voldoende ruimte om te bewegen in onze grote weilanden. In de winter hebben de paarden beschikking over ruime boxen en gaan ze dagelijks naar buiten in een grote buitenbak.

Wat kost de opfok van een paard bij Stal Geertsma?

opfok geertsma paarden
opfok geertsma paarden